ورود شستا به بورس و عرضه سهام

date: 
99/01/27
Image: 

در راستای ورود شستا به بورس و عرضه سهام اولیه جناب آقای مهندس حامد صابونی مدیرعامل محترم شرکت داروسازی کاسپین تامین طی مصاحبه ای در تاریخ فروردین ماه99 این حرکت شستا را رخدادی عظیم و موثر در کشور قلمداد نمودند و از مناظر مختلف به تشریح آن پرداختند:
1. از منظر اقتصاد کلان؟
باتوجه به اینکه شستا در برگیرنده بنگاه های بزرگ، متعدد و تاثیرگذار اقتصادی از قبیل: هلدینگ های سرمایه گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تامین، سرمایه گذاری صدر تامین، سرمایه گذاری صبا تامین، سرمایه گذاری دارویی تامین می باشد و بعنوان مثال برترین تولیدکنندگان داروی کشور از منظر تولید تعدادی، سود و فروش را در بر می گیرد، قطعا" ورود شستا به بورس گام بزرگی در اقتصاد کلان کشور می باشد. از جمله مزایای اصلی ورود شستا به بورس از دیدگاه اقتصاد کلان می توان به موارد مشروحه ذیل اشاره نمود:
• جمع آوری سرمایه های جزئی و پراكنده و انباشت آن برای تجهیز منابع مالی شركت ها.
• بكارگیری پس اندازهای راكد در امر تولید و تأمین مالی دولت و مؤسسات.
• كنترل حجم پول، نقدینگی و تورم از طریق انتشار سهام و اوراق قرضه(مشاركت).
• رشد تولید ناخالص ملی، اشتغال و كمك به حفظ تعادل اقتصادی كشور.
• فراهم نمودن توزیع عادلانه ثروت از طریق گسترش مالكیت عمومی و ایجاد احساس مشاركت عمومی.

2. از منظر شفافیت؟
با ورود شرکت ها به بورس و رعایت الزامات قانونی درخصوص افشای اطلاعات مالی ومدیریتی شرکت ها، آیین نامه ها، چک لیست ها و غیره باعث می شود که نظام مالی ویژه ای جاری و بصورت حسابرسی شده و شفاف در اختیار تمامی ذینفعان قرار گیرد که با توجه به سازوکارهای سازمان بورس اوراق بهادار از قبیل: دریافت صورتهای مالی و گزارش فعالیت هیأت مدیره و اعلام هر گونه تغییر در ترکیب اعضا هیات مدیره وکمیته حسابرسی، انتشار کلیه معاملات سهام در قالب گزارشات ماهانه، اهم برنامه‌ ها و استراتژی‌ های مدیریت دارایی‌ها در قالب گزارش تفسیری مدیریت، افشای هر گونه رویداد با اهمیت از قبیل تحصیل یا واگذاری دارایی، نقل و انتقال دارایی‌ها ثابت... الزام به اجرای دستورالعمل های قانونی افشای اطلاعات، ضمن ارتقای شفافیت، موجب حاکم شدن رویه‌ای مشخص و مدون در این زمینه و جلوگیری از برخورد سلیقه‌ای در زمینه افشای اطلاعات می‌شود که موجب مرزبندی بین شفافیت و حریم خصوصی شرکت خواهد بود. با بورسی شدن شستا سطح اعتماد گروه ‌های ذی ‌نفع نسبت به شرکت افزایش می ‌یابد و این به دلیل الزام شرکت به رعایت شرایط اولیه پذیرش و سیاست افشای اطلاعات است.

3. از منظر توسعه نظارت همگانی، عمومی بر شرکت ها و نهادهای عمومی؟
الزامات مورد نیاز جهت پذیرش بنگاه های اقتصادی در بورس نظیر سهامی عام بودن، سودآوری بنگاه حداقل در سه سال اخیر، حسن سابقه و.... چنین شرایطی باعث اعتماد بیشتر سرمایه گذاران می گردد که در نتیجه تمایل آنها نسبت به سرمایه گذاری در این حوزه را به همراه دارد که این امر منجر به توسعه بنگاه های اقتصادی و شرکت های بورسی می شود و همچنین شرکت های مذکور از شفافیت و عملکرد بهتری برخوردارند، نهادهای مالی نظیر بانک ها در جهت تقویت سرمایه های مالی، آنها را در اولویت تسهیلات خود قرار می دهند. بورسی شدن بنگاه های اقتصادی در راستای شفاف سازی و نظارت همگانی بر عملکرد و برنامه‌ های شرکت ها نقش بزرگی دارد که این نظارت به عنوان اصلی ترین راهکارکاهش فساد و مسائل گوناگونی که در پی آن بوجود می آید، می توان نام برد. همچنین شرکت های پذیرفته شده در بورس از شرایط اطلاع رسانی و تبلیغاتی مناسب تری برخوردارند زیرا اطلاعات آنها از طریق رسانه و بطور مستمر به مردم اعلام می شود که این موضوع از امتیاز ویژه ای برخوردار است.

4. از منظر بزرگ کردن بازار سرمایه؟
بورس بهترین ابزار برای افزایش مشارکت های مردمی در اقتصاد می باشد و از طرفی عرضه سهام شستا بعنوان بزرگترین عرضه تاریخ بورس، ضمن اینکه به توسعه بازار سرمایه و ارتقای جایگاه آن در اقتصاد ملی کمک می‌کند باعث توجه بیشتر به بازار سرمایه و ورود منابع مالی عظیمی به بورس می شود و همچنین باعث گسترش فرهنگ سهامداری و سرمایه‌گذاری در دارایی‌های مالی را به ‌دنبال داشته و در عین حال مزایای متعددی هم برای شركت ‌های پذیرفته‌ شده خواهد داشت.

5. از منظر مشارکت دادن مردم در تصمیم گیری ها، منافع، دارایی های عمومی و بین نسلی؟
ضرورت توجه به مشارکت مردمی یکی از اصول اساسی انقلاب اسلامی است. به بیان دیگر مشارکت مردم در تعیین سرنوشت خود امروزه به عنوان مهم‌ترین نماد مردم سالاری برشمرده می شود. یکی از مصادیق این مشارکت حضور مردم در بازار سرمایه گذاری و مشارکت اقتصادی فعال و پویا بوده و بازار سرمایه کشور نیز در طی سالهای اخیر گام های بزرگی در این راستا برداشته است. حال با عنایت به اینکه میلیون ها ایرانی به عنوان فعالان بازار سرمایه می توانند به تمامی جزئیات عملکردی شستا و زیر مجموعه های آن‌ها دسترسی داشته و مشارکت داشته باشند، اهمیت این اقدام را در راستای مشارکت دادن مردم در تصمیم گیری ها و منافع و دارائی‌های عمومی روشن تر می کند. سازمان بورس اوراق بهادار به ‌عنوان بازوی اصلی بازار سرمایه علاوه بر تجهیز، جذب و هدایت منابع مالی به سمت فعالیت‌های مولد و اشتغال‌زا، نقش تأمین مالی بنگاه‌ها و مؤسسات اقتصادی را نیز بر عهده دارد. پذیرش شركت ‌های جدید در بورس ضمن اینکه به توسعه بازار سرمایه و ارتقای جایگاه آن در اقتصاد ملی کمک می‌کند، گسترش فرهنگ سهامداری و سرمایه‌گذاری در دارایی‌های مالی را به‌ دنبال داشته و در عین حال مزایای متعددی هم برای شركت‌های پذیرفته‌ شده دارد.

6. از منظر امکان تامین منابع مناسب برای سازمان تامین اجتماعی؟
سازمان تأمین اجتماعی می‌تواند به پشتوانه سهام متعلقه در شستا، اقدام به تأمین مالی از بازار پول و سرمایه با استفاده از انواع ابزارهای مالی موجود نماید که مزیتی بزرگ محسوب می‌شود و همچنین موجب می شود که:
• سهولت در تأمین مالی از طریق انتشار سهام و سایر اوراق بهادار.
• افزایش اعتبار داخلی و خارجی و تأمین مالی با به وثیقه گذاردن سهام شركت در بازارهای مالی داخلی و خارجی.
• بوجود آمدن دیدگاهی مطلوب در سرمایه گذاران با كاهش ریسك واحد اقتصادی و امكان تأمین مالی با هزینه كمتر
• برخورداری از مزایای خاص و اعتباری مانند افزایش سقف تسهیلات بانكی و انتشار اوراق مشاركت.
• انتشار اوراق مشاركت بدون اخذ مجوز از بانك مركزی و فقط با مجوز سازمان بورس اوراق بهادار.
• برخورداری از معافیت های مالیاتی.
• تبیین چشم انداز فعالیت شركت در آینده و ارزیابی عملكرد شركت.
• ارتقاء سطح اعتماد عمومی و استفاده از مشاركت عمومی در توسعه شركت.

7. از منظر ارتقاء عملکرد و توسعه مدیریت در شستا؟
سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان نهاد ناظر در بازار سرمایه، به عنوان مرجع نظارتی حرفه‌ای تخصصی به سایر مراجع ذیصلاح نظارتی افزوده می‌شود که به صورت مستمر بر عملکرد شستا به عنوان یکی از بزرگترین ناشران بورسی نظارت خواهد داشت. همچنین سهامداران خرد و رسانه‌ها نیز امکان نظارت و نقد عملکرد شستا را خواهند داشت. امکان مقایسه عملکرد شستا با سایر شرکتهای چندرشته‌ای حاضر در بازار سرمایه از منظر شاخص‌های عملکردی و «ریسک و بازده» فراهم می‌شود. بر این اساس می‌توان بررسی و قضاوتی عادلانه و مبتنی بر رویکرد کارشناسی و مقایسه‌ای در مورد عملکرد این شرکت انجام داد و همچنین عملکرد شرکت توسط بازار ارزیابی می شود و امکان تصحیح به موقع کاستی های شرکت و در نتیجه افزایش کارایی و بهبود عملکرد شرکت می شود.

8. از منظر مسئولیت پذیری و پاسخگویی بیشتر در شستا؟
با ورود شرکت ها به بورس، الزاماتی از قبیل پاسخگویی هیات مدیره و مدیران به پرسش های ذینفعان تعیین می گردد که می بایستی به آن پاسخگو و در قبال آن متعهد باشند چون در سازمان بورس تمامی فعالیت ها در قالب آیین نامه ها و چک لیست ها طی دوره های معین اتفاق می افتد و قطعا" سرمایه گذاران کلان قیاس خود را براساس این اطلاعات انجام می دهند. برای یک بنگاه اقتصادی کسب سود و ارزش افزوده حاصل از تولید و خدمات، اصلی ترین هدف محسوب میشود. براین اساس، پاسخگوئی هرچه بهتر مسئولان و مدیران آن می تواند نقش به سزائی در ارتقاء کیفی سازمان، جلب مشارکت حداکثریِ درون سازمانی، ارتقاء و حفظ اعتماد در سطح جامعه، افزایش بازدهی و نهایتا" رشد سود، داشته باشد. مسئولیت اجتماعی شرکت ‌ها بر مسئولیت و پاسخ‌گویی به عنوان پایه و اساس رفتار یک سازمان دراجتماع تاکید دارد و ناظر بر چگونگی کسب‌ وکار مسئولانه همراه با تولید ثروت است. این نیازهای اجتماعی جامعه است که بازارهای اقتصادی را تعریف می کند. بنگاه‏ های اقتصادی در قبال کلیه ذینفعان مسئول هستند.
وقتی شرکتی در قبال مسئولیت اجتماعی مسئول باشد، در جذب دانش‌جویان ممتاز دانشگاه ‏ها و نیروهای بهتر موفق‌تر خواهد بود و با عملکرد بهتر سرمایه‌گذاران خارجی نیز مشارکت بهتری در سرمایه‌گذاری خواهد داشت. قیمت سهامش در بورس بالا می‌رود و منافع بی‌شماری را نصیب خود خواهد کرد.

9. سایر مواردی که از نظر جنابعالی مهم می باشد؟
باتوجه به اینکه شستا توسط جناب آقای دکتر رضوانی فر و هیات مدیره فعلی مدیریت می شود، انقلابی در شستا اتفاق افتاده و فعالیت شرکت در تمامی زمینه ها مثبت و براساس شفافیت انجام می شود و اگر به دوسال قبل بخواهیم برگردیم قطعا" پاسخ دیگری می دادیم.
در مجموع با توجه به نوع کیفیت شرکت شستا، ورودش به بورس اتفاق خوب و میمونی خواهد بود و زیرذره بین ارزیابان سرمایه قرار خواهد گرفت به شرط اینکه بدلیل ماهیت نیمه دولتی اش مورد اعمال سلیقه دولتی ها، نمایندگان مجلس و غیره قرار نگیرد.
همچنین با توجه به اینکه اکثر شرکت های بزرگ و صنایع مختلف کشور از قبیل داروسازی ها زیرمجموعه شستا هستند، در این راستا شستا بواسطه بزرگی و وسعت جغرافیایی بنگاه های تولیدی در کشور، نقش ارزشمندی در اشتغال و حتی اقتصاد سیاسی کشور دارد و فعالیت بسیار تاثیرگذاری بر سطح جامعه دارد و بعد از بورسی شدن نیز شاهد رشد و توسعه شستا خواهیم بود و عموم مردم نیز بواسطه حفظ این بنگاه ها توجه و نگاه ویژه ای به آن خواهند داشت و بواسطه عرضه سهام شستا در بورس ارزش کل دارایی های سازمان تامین اجتماعی افزایش خواهد داشت.

button

CONTACT US:

Головной офис:
адрес: No.1, Beastoon Ave., Dr. Fatemi Sq., Tehran1431663135 Iran
телефон: (+98 21)-889 65323
факс: (+98 21)-889 57056
фабрика:
адрес: Caspian tamin Pharmaceutical Co., Entrance 1, Rasht Industrial City, Rasht, Guilan, Iran
телефон: (+98 131) 338-2511- 8
факс: (+98 131) 338 – 2517